sierracudi Admin
| Konu: musa eroğluna kulak verelim Ptsi Mayıs 14, 2007 2:22 am | |
| abd için mazlumlarıın kanını akıtan işbirlikçiler duygularımızı da yanlış aksettiriyorlar. eledim eledi höllük eledim gerçek hikayesi makaslanmamış hali ayrıca türkünün orjinalinde - Alıntı :
- bir güzel simadır aklımı alan
gibi saçmalık da yok - Alıntı :
- Hiçbir görüş, bakış açısı, türküleri etkilememeli. 1950'lerde yakılmış bir türkü var. Kore'ye ilk asker gönderdiğimiz zamanlarda, anaların çocuklarının Kore'ye gitmemesi için söyledikleri bir türkü var. (Analar sokağa çıkıp Nato'ya hayır! dememişler, ama türkü söylemişler.) Biz ondan korkmuşuz, törpülemişiz, türküyü;
Eledim eledim höllük eledim
Aynalı beşikte bebek beledim
Büyüttüm besledim asker eyledim
Gitti de gelmedi buna ne çare
Kore dağlarında ot kucak kucak
Bilse doğurmayacak bak
Rahmet yerine kurşun yağacak
Gitti de gelmedi buna ne çare
Beyler rahatsız olmasın diye, sen o türküden bu kısımları çıkar, "Bir güzel simadır aklımı alan/ Aşkın ateşiyle dağlara salam..." diye devam et. Türküyü tahrip et. Bu, katlidir türkünün. Evet, öldürülmesidir türkünün. Derlemecinin bilim ahlakı, onuru olmalıdır. Demek ki, sadece türküyü notaya alan biri derlemeci değil. Bunu çok vurgulamışımdır. Derlemelerimde yukarda söylediklerimi uygulamaya özen gösteririm. Gerçeğe en uygun, yakın olmalı derleme. Bir şeyi derledikten sonra, bir sosyoloğa, tarihçiye, etimoloğa danışıp, "Derleyen Musa Eroğlu" diyebilirim. Bende bine yakın kaset var. Otantik şekliyle kasete almıştım. Özüne dokunulmamıştır. Öz tahrip edilerek, değiştirilerek, gerçek anlamda bir inceleme, gerçek bir derlemecilik yapılamaz. | |
|